Kotli na pelete

Kotli na pelete so varčen in varen način ogrevanja

Obstaja več različnih vrst kotlov na pelete. V pisarnah in domovovih, tudi večstanovanjskih hišah, je priporočljivo namestiti kotel z več kot devetdesetodstotnim izkoristkom in toplotno močjo med petdeset in petindevetdeset kilovatov. Temperaturno območje zgorevanja v tem kotlu je zelo ozko. Kotel se regulira s pomočjo sonde – tako dosežemo večji izkoristek kot pri ostalih kotlih. Kaj pa zgorevalna rešetka? Ti kotli na pelete imajo tako, ki se avtomatsko očisti, ko se izgorevanje zaključi. Strah pred povratnim ognjem je pri uporabi opisanega sistema odveč, saj gre za izjemno kakovosten in varen ogrevalni sistem. Pohvali se lahko tudi s popolnim odpepeljevanjem in ventilatorjem, katerega namen je sesanje pepela. Poleg tega je skoraj neslišen in zelo, zelo varčen, zato ne ob nakupu tega kotla bo trpela vaša denarnica. Tudi pri vzdrževanju in upravljanju se ne boste opekli, saj je oboje izjemno enostavno.

Težava kotlov na pelete je lahko v pomanjkanju prostora. Kaj torej storiti, če živite v hiši ali stanovanju, kjer ni veliko prostora? Ali, če morate kotel integrirati v trenuten sistem ogrevanja? Tudi za to obstaja rešitev. To so kotli na pelete manjših dimenzij in z nekoliko manjšo močjo, tam okoli dvajset kilovatov. Njihov izkoristek je enak kot pri zgoraj opisanem primeru kotlov. Doziranje pelet je popolnoma ognjevarno. Tudi očiščevanje takih kotlov ne zahteva posebnih spretnosti, saj ni zahtevno. Kdor se ogreva s takim tipom kotlov na pelete, ve, kako ugoden in tudi okolju prijazen je tak način ogrevanja. Za marsikoga je uporaba tovrstnih kotlov na pelete postala tudi dopolnitev osnovnemu ogrevalnemu viru.

S kotli na pelete se boste ogrevali na okoljsko prijazen, ekonomičen in nadvse komforten način. Odlikuje jih visokotehnološka izdelava, ki zagotavlja samodejno delovanje – polnjenje s peleti in čiščenje. Tudi samo vzdrževanje oziroma upravljanje s kotli na pelete je enostavno.