Vrtec

Vrtec in zdravje otrok

Ste tudi vi med tistimi, ko je bil vrtec tisti, da vam je nosil domov viroze in prehlade? Ali pa ste imeli srečo, da je vaš otrok bil zdrav? Mi nismo imeli te sreče, čeprav vam povedo, da ko bo šel otrok v vrtec, da lahko pričakujete, da bo pogosto bolan, pa vendar se tolažiš z besedami, da moj pa že ne bo.

Vse več staršev poskrbi, da svoje otroke dajo v vrtec in ne v varstvo svojih staršev, časi so se spremenili, naši stari starši niso več tako na razpolago, kot so bili včasih. Včasih se spominjam tistih nežnih ljubečih babic in dedkov, danes pa se mi zdi, kot da stari starši niso več to, kot da nimajo več toliko časa, se jim ne ljubi, bolj gledajo nase. Tako je tudi za njih vrtec za vnuke boljše ideja, sami kar hitro pripomnijo, da bi jim bilo dolgčas z njimi in da je boljše za njih da gredo v vrtec, pa je temu res tako?

Sama sem prepričana, da otrok pri prvem letu starosti ne potrebuje vrtca, da če ima možnost biti pri babici in dedku je to najlepša možna varianta. Tako otrok raste v toplini starih staršev, ni toliko bolan in sreča je obojestranska. Če pa že mora v vrtec in je to edina možna rešitev, pa je to drugače. Veliko staršev se takrat zaveda, da bodo otroci več bolni doma, kot pa v vrtcu, ker tako pač je.

Sama svojega otroka pred dopolnjenim četrtim letom v vrtec ne bom dala, vse bom naredila za to, da bo doma z svojo družino, pa če tudi bo vse bolj naporno zame, glede organizacije, vem pa da bo moj otrok hvaležen za to in da vrtec pride v poštev kasneje. Lahko rečemo, da je vrtec obdobje, ko otroci pogosto zbolijo, mame pa so pogosto na bolniški.