Plovila

Najem plovila lahko opravite pri različnih ponudnikih

Ko se boste odločali za najem plovila, boste naleteli na številne ponudnike, ki se ukvarjajo z izposojo plovil. Pred tem vas želimo opozoriti na nekaj možnih pasti, na katere lahko naletite ob najemu plovila. Že večkrat se je izkazalo, da se lahko za na videz zelo ugodno ceno plovila marsikaj skriva. Nekateri ponudniki plovil se premalo posvečajo rednemu vzdrževanju svojih plovil ter njihovi varnosti. Če morda sodite med tiste, ki niso najboljši poznavalci navtike, vam priporočamo, da ob odločitvi za najem plovila pridobite ustrezen nasvet strokovne osebe.

Pomagate si lahko tudi z nasveti vaših jadralskih kolegov in prijateljev. Nič ni hujšega, kot je najem plovila, ki ne izpolnjuje vseh kriterijev glede varnosti, saj se vam na morju zlahka primerijo nevšečnosti zaradi okvare plovila. Doleti vas lahko še kaj hujšega, kot je nesreča vašega plovila, ki je lahko zelo nevarna. Upamo, da smo vas uspeli prepričati o tem, kako zelo pomembno je, da bo vaša izbira ustrezna tako glede voznih lastnosti kakor tudi predvsem varnosti plovila.

Najem plovila ni prav poceni, saj se pri tem upoštevata tako cena plovila kot tudi stroški rednega vzdrževanja. Oboje pa zahteva precej denarja. Zato se večina ljubiteljev jadranja odloča za najem plovila, ki stane do pet tisoč evrov tedensko, kar je odvisno od velikosti in opremljenosti plovila. Tisti z globokimi žepi in z obilo časa, ki ga prebijejo na morju, pa se odločijo za nakup plovila, ki zahteva poleg rednega vzdrževanja tudi ustrezno zavarovanje, kar tudi ni poceni, saj je vezano na vrednost plovila. Nakup dragega plovila si lahko privoščijo le bogati posamezniki, vsi ostali pa se morajo zadovoljiti z najemom. Kljub temu da vam najemodajalec plovila zagotavlja, da je z jadrnico vse v najlepšem redu, pa se o tem prepričajte sami ali pa, še bolje, v spremstvu strokovnjaka s področja navtike.